Vaihto-oppilaat Suomessa – liikuntatunnit

Monelle Suomeen tulevalle vaihto-oppilaalle meille perinteiset liikuntatunnit tulevat monesti yllätyksenä, mutta positiivisena sellaisena. Riippuen siitä miten hyvin vaihto-oppilas on ottanut selvää tulevan opinahjonsa tuntijakaumasta, yllätys on iso tai vähän pienempi. Viime aikoina on puhuttu paljon siitä että pitäisikö näitä liikuntatuntien määriä kasvattaa, sillä koululaisten ja opiskelijoiden liikkuminen vapaa-ajalla on ollut koko ajan vähenemään päin.

Vaihto-oppilaiden kokemukset suomalaisesta tuntijärjestelmästä ovat pääosin hyviä. Kun yhteistä kieltä ei useinkaan Suomessa järjestettävissä oppitunneissa ei löydy, on liikunta sellainen jossa puhutaan sitä samaa kieltä. Jalkapallo tai jokin muu tuttu urheilulaji on sama kaikkialla ja säännöt myös sen mukaiset. Mainioita poikkeuksia löytyy myös. Moni on varmasti ollut todistamassa kun vaihto-oppilaalle kerrotaan että pelataan pesäpalloa. Okei, kääntyyhän se englanniksi nimelle Baseball, mutta laji eroaa todella paljon siitä amerikkalaisesta lajista jota pelataan rapakon takana paljon suurimmilla mittakaavoilla kuin meillä täällä Suomessa.

Hulvatonta on myös todistaa sellaisten vaihto-oppilaiden suoritusta liikuntatunneilla, jotka eivät ennen Suomen vierailuaan olleet nähneet edes lunta tai jäätä. Siinähän laitetaan sukset tai luistimet jalkaan ja suoritetaan tunnin verran. Pääosa liikuntatunneilla suoritettavista lajeista on kuitenkin juuri niitä lajeja mitä harrastetaan ympäri maailmaa. Hyvänä esimerkkinä lajien suosiosta voi pitää urheilu veikkaus –sivustoja, joissa löytyvät eri lajit ja niistä tarjolla olevat vedonlyöntikohteet. Kuningaslaji jalkapallo on kuningas myös betsimarkkinoilla ja sitä pelataan ihan jokaisella mantereella ja maassa. Suomalaisittain mainio laji jääkiekko on oikeasti vain muutamien maiden marginaalilaji, jos sitä jalkapalloon verrataan.

Suomen suosituimmat sivustot tarjoavat kaikki lukuisia lajeja vedonlyöntiin, mutta näissä vaihto-oppilaille tarjolla olevissa liikuntatunneissa on paljon hyvää. Ne tarjoavat oivan mahdollisuuden harrastaa ja tehdä yhdessä. Verrattuna tavalliseen oppituntiin, ne tarjoavat onnistumisen riemua, tiimihengen nostatusta ja toisiin tutustumista. Näiden kautta voi jopa nousta uusia mahdollisuuksia harrastuksille, sillä lukuvuoden mittainen vaihto-oppilaskausi voi tuntua todella pitkälle, mikäli opiskelun rinnalle ei ole tarjolla yhteistä harrastusta muiden luokkalaisten tai kavereiden kanssa. Tämä pätee tietenkin molempiin suuntiin, oli vaihto-oppilas sitten Suomessa tai vaikkapa Suomesta maailmalla.

Liikuntatunnit ovat saaneet taatusti ristiriitaisia vastaanottoja vaihto-oppilaiden keskuudessa. Suurin osa lienee kuitenkin sen verran utelias että nauttii yhteisestä tekemisestä ja eri lajeihin tutustumisesta. Pääosa lajeista on kuitenkin sellaisia joita harrastetaan myös muualla maailmassa ja ollaan sitä oltu myös todistamassa niitä liikuntatunteja, joissa vaihto-oppilas on esitellyt oman maansa kansallislajia tai ainakin jotain hieman erikoisempaa lajia suomalaisille liikuntatunnille osallistuville. Koululiikunta on erinomainen asia, jota ei missään nimessä saa ainakaan vähentää. Ei varmaankaan myös vaihto-oppilaiden mielestä.